Tweede Kamerverkiezingen 2021: Stemmen kan straks corona-proof, maar hoe zorgen we dat het tellen van de stemmen ook corona-proof wordt?

Door Joyce Saris en Dirk Jan Bakker:

Zolang er nog niet digitaal gestemd kan gaan worden, kan je je waarschijnlijk iets bij het volgende voorstellen:
Het moment dat de stembureaus gesloten zijn en de bergen met stembiljetten geteld moeten worden (vaak duizenden). Goedwillende vrijwilligers die tot diep in de nacht, vaak op hun knieën, met die veel te grote stembiljetten aan de gang gaan. Stemmentellers die door elkaar lopen met de stapels stembiljetten, dicht langs elkaar heen, om langzaam naar de einduitslag toe te werken. Vaak met hertellingen en opnieuw veel bewegingen dicht op elkaar, omdat de aantallen niet kloppen.

Met de berichten over de oplaaiende besmettingen is dit een beeld, dat we niet graag willen meemaken. Kan het ook anders? Gelukkig wel!

Een paar jaar geleden hebben we samen met een aantal ervaren stemmentellers een nieuw telproces ontwikkeld. Dit nieuwe proces voldoet aan het protocol van BZK en is al bij zo’n 50 gemeentes tijdens de verkiezingen in 2018 en 2019 toegepast:

Gemeente Horst aan de Maas:
“Het is uitstekend gegaan met de nieuwe telwijze. De uitslag is nog nooit zo snel binnen geweest. Nog belangrijker is dat stembureauleden/tellers allemaal erg enthousiast waren over de nieuwe telwijze.”

Gemeente Overbetuwe:
“Effectief door haar eenvoud. Een uur eerder klaar.’”

Gemeente Dordrecht:
”We hebben alles voorbij zien komen, van de stemmachine tot weer stemmen met potlood. Maar dit is echt veel sneller, veel gestructureerder.”

Wat is het ‘coronaproof’ geheim?

Het geheim zit in een verdieping van het ‘hoe’ van het protocol, de inrichting van de ruimte en een duidelijke voorzittersrol. Door onder meer het inrichten van een sorteer-straat hoeven de stemmentellers minimaal te bewegen en is de 1,5 m afstand te garanderen.

Ben je nieuwsgierig geworden? We vertellen graag over de CRAFT Telmethode!

Dirk Jan Bakker / 06-27621747 / dirkjanbakker@craftlean.com
Joyce Saris / 06-52716411 / joycesaris@craftlean.com

of kijk hier