CRAFT Telmethode

De CRAFT Telmethode ondersteunt voorzitters, stembureauleden en stemmentellers bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen op 15 maart 2023 in het veilig, efficiënt, foutloos en transparant stemmen tellen.

U kent het vast: stapels stembiljetten op de vloer, door elkaar heen lopen, veel onrust en vermoeide tellers, onduidelijk wat er waar gebeurt, niet transparant… Een werkwijze met een hoge kans op fouten en hertellingen, soms tot in de vroege ochtenduren.

Reacties van gemeenten

Een kleine greep uit de reacties van gemeenten die al met de CRAFT Telmethode werken:

“Het tellen ging hartstikke goed! Het zag er super strak en georganiseerd uit. Onze voorzitters hebben de telstraten heel goed “gemanaged”. Wat een verschil met de chaotische beelden uit XXX die op de knieën op de grond aan het tellen waren.”

Gemeente Alkmaar

“Alleen maar lovende woorden over de CRAFT Telmethode”

Gemeente Almere

“Super methode. Super goed bevallen! Veel positieve reacties gekregen van onze stembureauleden!”

Gemeente Altena

“Het CRAFT Telformulier is een uitkomst bij het controleren van de processen verbaal”

Gemeente Breda

“Het was ook in 2021 weer een succes!”

Gemeente Den Bosch

“We hebben alles voorbij zien komen, van de stemmachine tot weer stemmen met potlood. Maar dit is echt veel sneller, veel meer gestructureerd.”

Gemeente Dordrecht

“Weer veel baat gehad bij de CRAFT methode deze verkiezingen.“

Gemeente Dronten

“Ook in 2021 blijkt eens te meer weer de waarde van de CRAFT telmethode. Ook onder corona-omstandigheden waarbij de 1,5 meter gewaarborgd moet worden, is deze telmethode een groot succes. Voorzitters, stembureauleden en tellers zweren erbij en ik ook.”

Gemeente Horst aan de Maas

“Geteld met de CRAFT telmethode. Dit is heel goed bevallen. Gestructureerd en geeft rust tijdens de telling. Top?”

Gemeente Gennep

“Ruim 3.600 briefstemmen zijn zonder enig verschil geteld!”

Gemeente Gooise Meren

“Nooit meer iets anders”

Gemeente Katwijk

“Super gegaan, veel positieve geluiden van de voorzitters!”

Gemeente Landerd

“Met elke verkiezing zijn onze voorzitters steeds vroeger klaar”

Gemeente Leiden

“CRAFT is geweldig, kan niet anders zeggen”

Gemeente Lelystad

“Alleen maar lof over de methode!”

Gemeente Noordwijk

“Het is uitstekend gegaan met de nieuwe telwijze. De uitslag is nog nooit zo snel binnen geweest en ook het invullen van het proces-verbaal was beter dan ooit tevoren. Nog belangrijker is dat stembureauleden/tellers allemaal erg enthousiast waren over de nieuwe telwijze.”

Gemeente Horst aan de Maas

“We gaan voor #GR2022 met de #crafttelmethode. Ging weer super?.”

Gemeente Oldebroek

“Deze telmethode is effectief door haar eenvoud. Een uur eerder klaar.”

Gemeente Overbetuwe

“Voor het eerst is er met de CRAFT telmethode geteld en naar volle tevredenheid!”

Gemeente Rucphen

“CRAFT telmethode was een groot succes! Wat een verademing.”

Gemeente Sint Anthonis

“Intussen drie jaar ervaring met deze telmethode. Ik kan het aanbevelen. Eerste keer is even wennen, maar je ziet al snel de voordelen.”

Gemeente Someren

“Groot succes, aanrader voor alle gemeenten: CRAFT telmethode!”

Gemeente Valkenswaard

“Hartstikke goede training en methode, iedereen enthousiast!”

Gemeente Vlaardingen

“Heel blij met deze methode, het telformulier werkt goed om fouten uit het proces verbaal te halen”

Gemeente Woerden

“Hartstikke goed, veel sneller klaar! We houden het er in.”

Gemeente Zoeterwoude

In samenwerking met ervaren stemmentellers ontwikkelde CRAFT Lean Management deze nieuwe werkwijze: een methode om snel, efficiënt én foutloos alle stemmen te tellen. De CRAFT Telmethode is inmiddels in meer dan 150 gemeenten in Nederland ingevoerd. Hij wordt sinds 2018 zeer succesvol toegepast bij de verkiezingen voor de gemeenteraden, Provinciale Staten, Waterschappen, het Europese Parlement en de Tweede Kamerverkiezingen.

De ruim 3.700 CRAFT Telmethode gebruikers (voorzitters en stemmentellers) geven een gemiddelde waardering van 8,5! Op de vraag of zij de CRAFT Telmethode aan andere gemeenten zouden aanbevelen ligt dit cijfer zelfs nog iets hoger (gemiddeld een 8,7)

Foutloos en Transparant

Overal in het proces hebben we het 4-ogen principe ingebouwd. Door deze controles worden fouten op een vroeg moment in het proces ontdekt en gecorrigeerd. Er vinden diverse checks plaats op blanco en ongeldige stemmen. Met het speciaal ontwikkelde Telformulier verloopt ook het tellen van de stemmen per kandidaat via een gecontroleerd proces.

Efficiënt

Door onze jarenlange ervaring met het stroomlijnen van processen, onze ervaringen bij eerdere verkiezingen en de input van gemeenten hebben we een uitgekiend proces ontwikkeld. Het proces kenmerkt zich door weinig loopbewegingen, duidelijke rolverdeling en een stap voor stap werkwijze. Het motto is dat het papier beweegt langs de sorteerstraten en niet de mens.

Corona-veilig

Inmiddels zijn de corona maatregelen teruggebracht tot adviezen, maar met onze methode bent u er in ieder geval van verzekerd dat de 1,5 meter afstand eenvoudig te handhaven is.

Actueel

Continu zijn we bezig om de methode te verbeteren. Regelmatig houden we de methode tegen het licht om het verder te optimaliseren. We testen suggesties van voorzitters om te zien wat de toegevoegde waarde kan zijn. ook voor centrale stemopname werken wij aan een optimaal proces.

NPVV/Centrale Stemopname/Gemeentelijk Stembureau

Volgens de nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen (NPVV) moet elke gemeente voor elke verkiezing een gemeentelijk stembureau (GSB) instellen om de verkiezingsuitslag op gemeenteniveau vast te stellen. Gemeenten krijgen de keuze uit 2 manieren van het tellen van de stemmen. De eerste manier is dat de stembureaus op de avond van de stemming een complete telling uitvoeren. Het GSB controleert de volgende dag, in het openbaar en op een centrale locatie, de processen-verbaal van alle stembureaus, en telt de stemmen opnieuw als het stembureau fouten heeft gemaakt, of als er onverklaarde telverschillen zijn. De tweede manier is dat de stembureaus op de avond van de stemming alleen tellen hoeveel stemmen er op elke partij zijn uitgebracht. De stemmen op de kandidaten worden nog niet geteld. Dat gebeurt de volgende dag, door het GSB, in het openbaar en op een centrale locatie met een nieuwe ploeg tellers. Dit wordt ook wel centraal tellen genoemd.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom zitten in de CRAFT Telmethode vele maatregelen om fouten te voorkomen. Kiest een gemeente toch voor centraal tellen, dan hebben wij een speciale centrale stemopname (CSO) versie van de CRAFT Telmethode ontwikkeld en getest. Hierin gaan wij dieper in op de logistiek, de inrichting van het gemeentelijk stembureau en de aantallen en samenstelling van de telteams voor een optimale inzet van mensen en middelen.

Workshop CRAFT Telmethode

De CRAFT Telmethode workshop maakt voorzitters op praktische wijze vertrouwd met deze unieke werkwijze. Door middel van een simulatie doorlopen de deelnemers tot in detail het sorteer- en telproces in alle onderdelen: vanaf het inrichten van de ruimte tot en met het tellen van kandidaten en een foutloze registratie. Daarnaast geven we veel aandacht aan de rol van de voorzitter in dit proces.

Wij verzorgen deze workshop in aanloop naar de verkiezingen aan groepen telleiders en voorzitters van stembureaus binnen de gemeente.

Opfristrainingen

Voor voorzitters die al getraind zijn door CRAFT Lean Management organiseren we in aanloop naar nieuwe verkiezingen een online opfriscursus. In deze interactieve workshop behandelen we de laatste updates van de CRAFT Telmethode en besteden we extra aandacht aan de specifieke aandachtspunten voor de eerstkomende verkiezing (bijvoorbeeld corona-maatregelen in het sorteer- en telproces). Daarnaast kunnen er meteen gemeente-specifieke details worden besproken.

Instructievideo’s

CRAFT Lean Management heeft twee instructievideo’s ontwikkeld voor stemmentellers en voor voorzitters. Gemeenten die een licentie voor de CRAFT Telmethode hebben, kunnen onze instructievideo’s aanschaffen in aanloop naar de verkiezingen.

E-learning

In samenwerking met de leveranciers van e-learning pakketten rondom de verkiezingen hebben wij een specifieke module over de CRAFT Telmethode ontwikkeld. Deze module is uitsluitend beschikbaar als e-learning voor gemeenten waarvan de voorzitters bij ons de workshop hebben gevolgd. De e-learning dient als ondersteuning van de voorzitters en als instructiemiddel voor stemmentellers.

CRAFT Lean Projectmanagement Verkiezingen

Verkiezingen vragen veel van de projectleider en het projectteam naast het gewone werk. Bij de laatste verkiezingen kwamen nog veel last-minute wijzigingen van het ministerie van BZK. Dit betekent snel schakelen en tegelijkertijd het overzicht bewaren. CRAFT Lean Management ontwikkelde een praktische training van projectleiders en projectteams om deze complexiteit goed te kunnen managen. Kijk hier voor meer informatie.

Jaarlijkse updates

Lean staat voor continu verbeteren, dus evalueren wij de CRAFT Telmethode continu en voeren verbeteringen door in de werkwijze, de instructies en het telformulier. Daarnaast houden we nieuwe wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten om de methode en de instructies te actualiseren.

De updates worden in de opfristrainingen met de voorzitters gedeeld.

Tarieven en abonnementen

Wij maken graag een passende offerte voor u op, gebaseerd op het aantal (plaatsvervangende) voorzitters. In de offerte nemen wij ook de mogelijkheid op voor het afsluiten van een abonnement, zodat u voor de komende jaren verzekerd bent van de meest actuele (opfris-)trainingen en video’s. Abonnementshouders krijgen 10% korting op de basistarieven.

Wilt u een offerte ontvangen, neem dan contact op of gebruik ons contactformulier.

Webinars en Trainingsdata

Op dinsdag 6 september 2022, maandag 10 oktober 2022 en dinsdag 15 november 2022 van 14:00 tot 15:00 uur organiseren we een webinar met informatie over de CRAFT Telmethode. U kunt zich via het contactformulier aanmelden voor deze webinars.

Wij zijn ook aanwezig op de informatiebijeenkomsten van StembureauSucces, TSA en SEP.

Voor het plannen van incompany trainingen kunt u contact met ons opnemen. De trainingen kunnen in de ochtend, middag en avond verzorgd worden.

Contactformulier