De Harada-methode

De Harada-methode

De Lean Zelf-management en coachingsmethode. De Harada-methode pakt het beste uit hoe je wint met sport en geeft je een stap voor stap proces voor het formuleren en behalen van je persoonlijke en bedrijfsdoelstellingen. De Harada-methode is inmiddels meer dan 90.000 keer getraind in ongeveer 500 bedrijven, vooral in Japan maar vindt ook meer en meer zijn weg in het westen

Ton Hodes
Lean Leiderschap Trainer
Oprichter van de Liker Lean Academy en CRAFT Lean Management
Vertaler van het Boek Lean Leiders ontwikkelen op alle Niveau’s

Het toepassen van de Harada-methode in de afgelopen 2 jaar heeft me vaak teruggebracht naar mijn tienertijd. Van mijn 12e tot mijn 17e jaar heb ik intensief getraind om Nederlands kampioen gewichtheffen te worden.

Vanuit een onstabiele gezinssituatie kwam ik in aanraking met een coach die me introduceerde in het gewichtheffen. We formuleerden einddoelen zoals: “kampioen van Nederland worden”. Tussendoelen zoals: “volgende maand 90 kilo trekken en 110 kilo stoten”. Bestudeerden mijn techniek en bepaalden mijn sterke en zwakke kanten zoals: “veel explosiekracht en upper-body-strength maar minder sterke benen”. Bedachten trainingsprogramma’s en de routines die fijngeslepen moesten worden en werkten hier 5 dagen in de week aan. Niet alleen gewichthef-routines maar ook gezondheidsroutines en hoe we in teamverband met elkaar omgingen. Mijn zelfvertrouwen en zelfsturing groeide en ik kreeg steeds meer geloof dat ik zelf mijn toekomst kon ontwerpen en vormgeven door hier gericht en hard aan te werken.

Toen ik kampioen werd stonden we uiteraard te juichen en springen en hebben we intens genoten. Kort daarna verhuisde ik voor 1 jaar naar Amerika en moest ik stoppen met gewichtheffen. Mijn doelen verlegden zich van sport naar mijn opleiding en later naar mijn carrière en het oprichten van mijn bedrijf CRAFT Lean Management. Semi bewust van het feit dat ik op dezelfde manier aan mijn doelen werkte zoals geleerd was door mijn coach. Inmiddels is mij duidelijk geworden dat de belangrijkste gift van mijn coach niet het kampioenschap was maar dat hij mij geleerd heeft hoe kampioen te worden!

“Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag,
leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.”
Confusius

CRAFT bestaat inmiddels 25 jaar en met name in de laatste 15 jaar gebruiken wij deze sport-metafoor meer en meer om ook onze klanten te helpen met het bereiken van hun doelen. Hierbij is mij altijd opgevallen hoe weinig gewerkt wordt met meetbare en tijdgebonden doelen en het trainen van routines om deze doelen te realiseren. Iets wat sporters van nature doen. Het toepassen van de Harada-methode heeft onze werkwijze gesystematiseerd en verfijnd.

Takashi Harada was een atletiekcoach bij de slechtst presterende middelbare school van Osaka. Studenten hadden veelal problematische achtergrond en thuissituatie. Na 20 jaar intensieve studie, ontstond een methode die zijn studenten naar een hoger niveau tilde: 12 studenten wonnen 13 gouden medailles. Een ongeëvenaarde prestatie in Japan. De school ontwikkelde zich tot de best presterende school in Osaka zowel in sport als in schoolresultaten.

Harada had niet de luxe, zoals mijn coach, om zich te concentreren op een team van vijf atleten maar moest een methode bedenken die toe te passen was op 600 studenten. De Harada-methode is dan ook in sterke mate een zelf-managementmethode voor succes is geworden. Hierdoor kan op een efficiënte manier gecoacht en getraind worden en krijgen mensen grip op hun eigen ontwikkeling.

De Harada-methode  wordt in Japan gezien als beste methode in de wereld om talenten van mensen te ontwikkelen. Inmiddels zijn 90.000 mensen getraind in de methode. De Harada-methode streeft ernaar om mensen zelfstandig en zelfsturend te maken. Dit verloopt via de volgende 7 stappen:

  1. Wat zijn je wensen en drijfveren voor een succesvol leven voor jezelf en anderen (bedenk dat aandacht voor anderen, jou ook sterker maakt).
  2. Bepaal een einddoel voor jouw wensen en drijfveren
  3. Benoem 64 taken in 8 categorieën voor de realisatie van je doel. Maak daarbij onderscheid tussen taken (deze hebben een einddatum) en routines met een terugkerende basis.
  4. Bekijk jouw huidige gewoontes die je belemmeren te groeien en formuleer nieuwe routines die je vooruit helpen.
  5. Analyseer je sterktes (om te herhalen) en je zwaktes (om te vermijden)
  6. Houd een dagboek bij om je activiteiten te monitoren en om je ervan te verzekeren dat je nog werkt aan je doelen, leert en bijstuurt.
  7. Leer te werken met een coach en leer hoe je een coach kan worden (iedere atleet heeft een coach, maar mensen hebben zelden een coach die hen ondersteunt op het werk)

DID, een handels organisatie in Japan, waar 95 medewerkers de methode voor de afgelopen 6 jaar toepassen hebben hun verkopen verdubbeld en winst verdrievoudigd met hetzelfde aantal medewerkers, door het volgen van de Harada-methode.

Harada is de methode om persoonlijk doelen te koppelen aan de bedrijfsdoelstellingen. Hierdoor wordt de werkplek voor medewerkers een bron van inspiratie en talent ontwikkeling. Een absolute voorwaarde voor de excellente Lean organisatie en de producten en diensten die zij levert.

“First we build people then we build cars”
Fujio Cho (Former Chairman Toyota)

Eén-daagse Harada Workshop

We leren je in 1 dag, onder leiding van Norman Bodek (Coauteur van de Harada-methode),

  • hoe je de Harada-methode toepast op jezelf
  • Hoe je de Harada-methode implementeert in je organisatie,
  • hoe je de Lean implementatie in jouw organisatie verbetert en
  • hoe je meer creatieve ideeën van al je medewerkers krijgt.

We garanderen je een ervaring waar je totaal tevreden mee zal zijn.

Norman Bodek

1.   Co-auteur van “The Harada Method”
2.   Ook wel de “Godfather van Lean” genoemd
3.   Oprichter van de “Shingo Prize”
4.   Eigenaar van “Productivity Inc. – Press”
5.   Geselecteerd voor de Industry Week’s Manufacturing Hall of Fame”
6.   Leraar van “The best of Japanese Management” aan de Portland State University

Heb je interesse in de 1 daagse workshop met Norman? Hij is hier op 1 oktober 2019 in het Postillion Hotel te Amersfoort. De kosten zijn €495,- inclusief Lunch (parkeren is gratis). Geef je snel op door een mail te sturen naar: Vivianfick@craftlean.com. Of bel Ton Hodes (0620360975) of Dirk Jan Bakker (0627621747) voor meer informatie.