Lean bouwen: wie niet waagt die niet wint

(Door Joris Belt, Lean consultant en coach CRAFT Lean Management)  

Wie start met Lean bouwen, heeft lef. Want je komt nogal wat tegen in je bedrijf omdat Lean nu eenmaal verspillingen zichtbaar maakt in het proces. En dat is best even schrikken. Die verspillingen wil je eruit hebben en daar vooral van leren; iedereen, iedere dag, steeds een stukje beter. Het absolute geloof dat de Lean Filosofie dit leersysteem ondersteund moet echt vanuit de top klinken. Deze langetermijnvisie trof ik aan bij GJ van der Hulst bouw BV, toen ik in gesprek ging met directrice Yvonne van der Hulst.

Leersysteem

Van der Hulst richtte zich al enige tijd op het ontwikkelen van het Active House. Een principe dat klanttevredenheid, comfort en duurzaamheid van de woning centraal zet. Samen bedachten we een plan om al het personeel van kantoor en bouwplaats te trainen in Lean om daarmee een leersysteem te ontwikkelen voor continue verbetering en de beoogde doelen te realiseren.

Naast de trainingmodules en coachingssessies voor de timmermannen en het kantoorpersoneel, hebben we ook de bouwpartners betrokken in het vormen van een ideale planning en uitvoerbaarheid. Dit hebben we gedaan volgens het Lean principe ‘pullplanning’ waarin we de activiteiten op de bouwplaats gezamenlijk in kaart brengen en op elkaar afstemmen. Dit proces blijven we gedurende de hele bouw monitoren en bijsturen, want een klantwens of omstandigheden veranderen nu eenmaal. En het proces bepaalt het resultaat, dus moet je zorgen dat je steeds beter wordt in het omgaan hiermee.

Noodzaak voelen

Per dagstart en van week tot week bekijken we wat we geleerd hebben en hoe we zaken verder kunnen optimaliseren. De verspilling wordt gecreëerd in het voortraject en komt tevoorschijn in de uitvoering. Iedereen voelt de noodzaak om de werelden calculatie, voorbereiding en bouwplaats steeds beter met elkaar te gaan verbinden.

Begin maart was er een filmploeg van SBRCURnet op het werk. Zij verbaasden zich over de resultaten die hier zijn bereikt en hoe strak alles er nuitziet. ‘Voor alles een plek’, en ‘alles op zijn plek’ is het motto van de mensen hier. De aanwezigheid van de filmploeg leidde natuurlijk tot grote hilariteit van de bouwvakkers, maar ze pakten hun (film)rol goed op. Wat ik zelf zo goed vind is dat ze laten zien dat ze trots zijn op het werk dat ze doen, en de verbeteringen die al ze hebben gevonden.

Lerende houding

Uiteraard zijn er ook binnen dit project aandachtspunten, maar men is bereid eraan te werken. Er is een lerende houding. Ik kan dan echt genieten van uitspraken als van een timmerman die zei; “ het gaf mij echt een gaaf en trots gevoel dat ik zo met die klant over zijn woning sprak. Nu zien ze echt wie er aan hun woning werkt en dat lijkt mijzelf trouwens ook fijn voor ze te weten dat het in goede handen is.”

De timmerlieden houden hun vorderingen bij op een lijst. We zijn het erover eens dat sommige verbeteringen wel, maar andere nog geen stand houden of verbetering behoeven. We doen in de keet een scan van het probleem en mogelijke oorzaken. We gaan door tot ze weer een volgende stap kunnen zetten en houden het vandaag hierbij. Interessante stof voor de volgende module ook.

Ik kijk al weer uit naar die volgende dag waarin we aan de slag gaan met de Verbeter-Kata en het Lean leersysteem Plan-Do-Check-Act. Vooral de simulatie die hier inzit geeft weer veel inzicht, energie om met elkaar te gaan verbeteren en te werken aan doelen. GJ van der Hulst zit op het goede spoor!

Kennispartnerproject Hooghkamer

kennispartner-1422538355Hoe borg je de visie van Active House geborgd in je bedrijfsprocessen, zodat deze werkmethode een integraal onderdeel van het gedachtengoed wordt? Deze vraag staat centraal bij Bouwbedrijf GJ van der Hulst tijdens de bouw van zes twee-onder-één kap woningen in de nieuwe wijk Hooghkamer in Voorhout. SBRCURnet helpt bij het formuleren van de antwoorden en is bij dit project betrokken als kennispartner.

Over de auteur

Joris_Belt_400x400__2_-1429176534Joris Belt is geboren in het groene Hart en 3 jaar actief bij CRAFT Lean Management, een middelgroot adviesbedrijf gespecialiseerd in toepassing van Lean in de industrie, publieke sector en bouwnijverheid. Voordat hij bij CRAFT aan de slag ging, werkte hij bij Heembouw in verschillende vestigingen. Dit was het eerste bedrijf wat de Lean filosofie omarmde en hij mocht daar gedurende 10 jaar invulling aan geven.

Bekijk de originele publicatie op SBR Curnet