bouw-craft-lean

Lean inzetbaar in elke sector

De maakindustrie is niet meer het unieke domein voor toepassing van Lean. De consultants van CRAFT Lean Management hebben zich vanaf het begin toegelegd op het doorvertalen van de principes in andere bedrijfstakken.

In de afgelopen 10 jaar hebben wij succesvolle Lean implementaties uitgevoerd binnen zeer verschillende bedrijfstakken met zowel seriematige als projectmatige bedrijfsprocessen, en zowel in industriële omgevingen als ook in de administratieve sector en de dienstverlening.  Deze grote diversiteit waarborgt een interessante waardevoller kruisbestuivingen ten aanzien van kennis en ervaring in het toepassen en ontwikkelen van Lean.  Daar profiteren onze opdrachtgevers van.

Assemblage & Procesindustrie

De oorsprong van Lean ligt in de maakindustrie en vanzelfsprekend werkt CRAFT Lean Management bij vele opdrachtgevers in deze bedrijfstak. We werken zowel in de goederenproductie als ook in de procesindustrie. Het scala van opdrachtgevers loopt dan ook van kantoormeubelen (Ahrend) tot vliegtuigmaaltijden (Marfo) of gekoelde fruitsappen (Hero) en van drinkwater (PWN) tot energie (NUON en AVR).

Service & Dienstverlening

Een bron van ergernis voor velen zijn wachtrijen. Of het nu bij de balie is of aan de telefoon, het blijft een verspilling van tijd. Veel ondernemingen hebben de behoefte om hun klanten beter van dienst te kunnen zijn. Het toepassen van Lean tools in de dienstverlening ligt dan ook voor de hand. CRAFT Lean Management begeleidt bijvoorbeeld CARe Schadeservice en Hertz Autoverhuur bij het verbeteren van de processen aan de balie, maar ook in het turnaround-proces.

Constructie & Bouwsector

Het toepassen van Lean in de bouwbranche is al jaren een groot succes in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is de vonk ook overgeslagen naar het Europese continent en heeft CRAFT Lean Management verschillende bouwbedrijven en onderaannemers begeleid bij het invoeren van een pull planning systematiek en het doorvoeren van Lean tools (zoals visual management en 5S) op de bouwplaats. Enkele voorbeelden hiervan zijn Heembouw, Giesbers Bouw, Heerema, Cofely en Ballast Nedam.

Overheid & Publieke sector

Bij bezuinigen denkt men vaak aan schrappen, privatiseren of uitbesteden van diensten. Lean biedt een andere kijk op uitvoerende- en beleidsmatige processen binnen de overheid, met de focus op klantwaardering en het reduceren van doorlooptijden. CRAFT Lean Management heeft overheidsdiensten begeleid bijvoorbeeld op het gebied van vergunningverlening, uitkeringen en re-integratie, bestemmingsplannen en gebiedsontwikkeling bij diverse gemeenten waaronder Amersfoort, Rotterdam, Zutphen en Soest.

Transport & Logistiek

Logistieke processen omvatten vanzelfsprekend transport. De vraag is welke activiteiten in de keten van transport, opslag en overslag daadwerkelijk waarde toevoegen voor de opdrachtgever. Een heroriëntatie op de supply chain op basis van Lean leidt tot verrassende inzichten en verbetermogelijkheden. Inmiddels hebben KLM Catering Services, de Van Gansewinkel Groep (AVR), NUON Inkoop & Logistiek en Marfo met CRAFT Lean Management samengewerkt om hun logistieke processen Lean aan te pakken en aanzienlijk te verbeteren.

Engineering & Projecten

Projecten kenmerken zich door ingecalculeerde buffers, waardoor doorlooptijden langer zijn dan noodzakelijk. Vele partijen werken samen en zijn van elkaar afhankelijk. Lean Project Management elimineert onnodige buffers en resulteert in kortere projecten, hogere kwaliteit, hogere klanttevredenheid en lagere faalkosten. CRAFT Lean Management is ingezet bij projectmatige processen zoals inrichtingsplannen voor gemeentes, productontwikkeling en bij off-shore projecten. Enkele opdrachtgevers zijn Shell, Philips Drachten, ASPA, Cofely en de gemeente Rotterdam.