“Standaarden” als verbeterbasis bij Bouwbedrijf GJ van der Hulst

1Eind 2014 begon GJ van der Hulst, een 22 man/vrouw sterk bouwbedrijf in Lisse, aan een Lean traject onder begeleiding van CRAFT Lean Management. Nu, nog geen anderhalf jaar later, hoef je niemand op de bouwplaats of in het kantoor uit te leggen wat ‘5S’ is en wat een ‘stabiele weekplanning’ inhoudt. Op de twee grootste werken van GJ van der Hulst heerst rust en toch is iedereen hard aan het werk. “We zijn lekker in flow” hoor je de bouwplaats-medewerkers zeggen. En dat is mooi, want Lean werkt pas echt als het door de werkvloer wordt gedragen. De uitvoerder beaamt: “Nee, echt. We hebben alles onder controle. Het loopt echt heel goed”.

Opleiden én toepassen

De eerste gezamenlijke pullplanning in november van 2014 was in eerste instantie onwennig. Maar onderzoekend gingen de twee hoofduitvoerders met hun directrice Yvonne van der Hulst aan de slag met deze effectieve Lean methode. Vervolgens zijn alle medewerkers opgeleid tot Lean Yellow Belt. CRAFT hanteert in dit trainingsprogramma een mix van theorie, simulatie en coaching op de werkvloer. De medewerkers maken al doende kennis met de Lean principes en gaan echt zelf aan de slag met verbeteringen. Direct worden verrassende resultaten geboekt op het gebied van stabiliteit, doorlooptijdverkorting en kwaliteit. En óók op het gebied van duurzaamheid: er is een afvalscheidingspercentage van 100%, opgezet en ondersteund door de medewerkers zelf. Daar zijn ze trots op! Die trots merk je nu door het hele bedrijf. Vrijwel iedereen is met een verbeterproject bezig; positieve flow werkt aanstekelijk.

Effectiviteit en standaard werk

2Een ander speerpunt van GJ van der Hulst is het vergroten van de effectiviteit van de medewerkers. Dat wordt onder andere bereikt door het inzetten van ‘5S-werkplekorganisatie’. In dit verbetertraject bepalen de medewerkers zelf wat nodig is om een klus perfect uit te voeren, de zoektijden te verminderen en voorraden naar een zo laag mogelijk niveau te brengen. Voor het borgen van deze nieuwe manier van werken zijn we met ‘standaard werk’ aan de slag gegaan. Allereerst op het gebied van werkplekinrichting en momenteel richten we ons op de werkmethoden. Doel is het terugdringen van variatie en ‘inbouwen’ van kwaliteit. Samen met alle medewerkers, binnen en buiten, werk we aan het definiëren en upgraden van de standaard werkmethoden. Vervolgens kunnen we hiervandaan weer verbeteren. Dit past ook bij de nieuwe wet ‘private kwaliteitsborging’ die in 2017 in werking treedt. Dan moeten hoofdaannemers voortaan in design & construct contracten kunnen aantonen hoe ze kwaliteit leveren en hoe dat geborgd is in hun werkmethoden. Bouwbedrijf GJ van der Hulst speelt hierop alvast in met het Lean traject.

Subsidie Fonds

3Van der Hulst maakt gebruik van het Europees Subsidie Fonds “Duurzame inzetbaarheid”. Hierdoor kon er meer geïnvesteerd worden in het opzetten van een leer- en verbetercultuur en de medewerkers zelf laten werken aan het verbeteren van de werkorganisatie. Hierdoor is het o.a. mogelijk geworden om op dag, week en maandbasis verbeterroutines in te voeren en iedereen daarmee vertrouwd te maken.

Meer weten?

Mail jorisbelt@craftlean.com

 

4 5