Succesvolle start Sociale ondernemers

(Door Michiel ter Horst, Partner CRAFT Lean Management)   

CRAFT Lean Management vindt dat sociale ondernemingen een belangrijke en waardevolle positie hebben in het ondernemerslandschap. Ze richten zich op het aanpakken van maatschappelijke probleem en vraagstukken. Dat maakt onze samenleving een stukje mooier.

We zijn wel realistisch bij CRAFT Lean Management: met enkel een goed idee kom je er niet. Voor een sociale onderneming is ook een duurzaam verdienmodel nodig om te kunnen bestaan, net zoals bij elke andere onderneming. LEAN organisaties begrijpen hoe belangrijk het is om anderen belangeloos te helpen. Wij bieden daarom graag een helpende hand bij sociaal ondernemerschap.

Toen vanuit Move2Social de vraag werd gesteld of we interesse hadden in het coachen van startende sociaal ondernemers, hebben we direct positief gereageerd. We zijn recent gestart  om twee sociaal ondernemers te coachen bij het opzetten van hun koffiebar in het prachtige Hilvarenbeek. Niet zomaar een koffiebar, maar eentje waar dorpsgenoten die moeite hebben hun draai te vinden in de maatschappij een kans krijgen hun leven beter op de rit te krijgen. De koffiebar gaat zoveel als mogelijk, gebruik maken van lokale, duurzame en biologische producten om al het lekkers te maken en bereiden.

CRAFT Lean Management helpt bij het inrichten van geweldige bedrijfsprocessen. Zo zijn onze sociaal ondernemers er straks zeker van dat alle klanten uitstekend bediend worden, dat de boel lekker in ‘flow’ draait én de kosten onder controle blijven. Om daar te komen, geven we nu al in de voorbereidende fase coaching en stellen we onze expertise én die van ons netwerk ter beschikking. Het gaat om de cruciale eerste stappen in het ondernemerschap, zoals het opstellen van een business plan, het ontwerpen van een logo, het in kaart brengen van de financieringsmogelijkheden en het doorrekenen van het verdienmodel. Dat is de basis voor het succes van deze nieuwe sociale onderneming.

Wordt vervolgd!