Veerkracht en Perspectief

Door Ton Hodes, CRAFT Lean Management

Toyota werd zichtbaar voor de wereld doordat zij sneller uit de oliecrisis klom dan haar concurrenten. Door tijdens die crisis te investeren in de ontwikkeling van hun mensen, processen en techniek, namen zij na de crisis een voorsprong op concurrenten.

Die voorsprong is na iedere crisis groter geworden. ‘Crisis’ is in de ogen van Lean Leiders een tijd van ontwikkeling. Bij Scania vertelde een Leider mij eens dat ze blij zijn met laagconjunctuur omdat ze dan toekomen aan ontwikkelingen die blijven liggen in hoogconjunctuur.

Toch zie je dat leiders vaak tijdens een crisis, door begrijpelijke zorgen en angst, de ontwikkeling stopzetten en wachten tot het beter gaat. Maar juist nu is voor leiders de tijd om perspectief te bieden. Je rol is belangrijker dan ooit. Leidinggeven in hoogconjunctuur is relatief makkelijk. Tijdens deze Corona-crisis kan je van grote betekenis zijn door veerkracht te tonen en te investeren in ontwikkelingen die je na de crisis een voorsprong geven.

Alleen theorie is daarvoor onvoldoende. Voor werkelijke verandering is training en veel oefenen noodzakelijk. Trainingen van de Liker Lean Academy zijn al meer dan tien jaar een van de beste praktijkgerichte Lean opleidingen in Europa.

Voor meer informatie: https://likerleanacademy.com/